Rubberbootje 2

Nog even over die vrouw met haar noodpakket op zolder. Zo gek heeft ze het niet bedacht. De overheid spoort ons zelfs aan net zo’n pakketje samen te stellen. Vooruit denken heet dat. Al hebben zij het niet over een uitvouwbare boot.

Wel een ‘lichte regenponcho per gezinslid’. En drie liter water per dag per persoon, voor minstens drie dagen. En een voorraad verzorgingsartikelen, gereedschapskist, radio, plattegronden en autokaarten, warmhouddekens, en het lijstje gaat nog wel even door. Ik vrees dat je bootje dan niet blijft drijven.

Als de wereld vergaat, gebeurt dat met òf heel veel vuur, òf heel veel water. Het laatste scenario wordt het meest gebruikt, en eigenlijk overleeft er altijd wel iemand. Denk aan Waterworld. Denk aan de reclamebeelden die je nu ziet van de film 2012. En een mooi literair voorbeeld is het schitterende Wolkenatlas van David Mitchell.  Het boek kent vijf verhalen, verspreid door verleden, heden en toekomst. En één kernverhaal, ergens ver in de toekomst in Oceanië, als de geschiedenis van de mensheid op zijn eind loopt na een grote catastrofe. Een mooi gedachte-experiment: een groot deel van de kennis die de mens door de eeuwen heen had verzameld, is verloren gegaan. Geen computers meer, geen internet, geen doorwrochte kennis van bijvoorbeeld geneeskunde. Het wiel moet bijna letterlijk opnieuw worden uitgevonden. En de hoofdgedachte van het verhaal is niet: lekker, weer een nieuwe kans voor een nieuwe wereld. Nee: het blijkt ontzettend moeilijk om als mens zonder bescherming te overleven.

Dat roept de vraag op waar bibliotheken, universiteiten en andere kenniscentra de basiskennis hebben opgeslagen die de mensheid heeft gebracht tot waar zij nu is. Hoe wek je energie op, hoe maak je licht? Hoe oud is de aarde, en hoe maak je vlees eigenlijk klaar? Ligt de Bijbel ergens in een loden kist in de grond, als alle andere Bijbels op aarde verbranden of verdrinken? Geen mens die dat boek nu nog uit zijn hoofd opnieuw weet te schrijven. En in een select gezelschap van overlevenden is het slechts hopen dat er iemand met medische kennis is, mocht er een epidemie uitbreken.

Kortom: wat moet er, behalve drinkwater en een rubberboot, nog meer in ons noodpakket zitten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *