KID

*** Genomineerd voor De Kleine Cervantes 2024 ***

Voor mij is dit simpelweg het beste Nederlandse boek voor jongeren dat dit jaar verscheen.” – Edward van de Vendel

“Razend knap dat Soes een verhaal dat door alle media-aandacht (…) al zo bekend is, toch onderhoudend en vaak spannend weet op te schrijven.” – Trouw

“Een prachtig, intens, indringend, informatief young adult boek.” – De Leestafel

“Authentiek, aangrijpend, zuiver in de belevingswereld van jong volwassenen geschreven.” – Boekwijzer

Sam is 17 als zijn ouders hem en zijn broer Kai iets meedelen waar hun wereld van op zijn kop komt te staan: de broers zijn verwekt met behulp van twee verschillende anonieme donors. Schrik, woede, verbazing – de emoties razen door Sams lijf. Is zijn vader dan nog wel zijn vader? Wat betekent het dat Kai en hij halfbroers zijn? En wat zegt dit over wie Sam zelf is? Hij weet maar één manier om houvast te krijgen: hij gaat alles op alles zetten om zijn donor te vinden. Die zoektocht levert veel meer op dan hij verwacht. 

De jeugdroman KID (15+) is in sterke mate gebaseerd op eigen ervaringen van Jelmer Soes. Als jongvolwassene kreeg hij te horen dat hij is verwekt door middel van KID (kunstmatige inseminatie met donorzaad). Jaren later, toen hij al enkele halfzussen en -broers had gevonden, ontdekten zij dat Jan Wildschut, de gynaecoloog die hun ouders behandelde, zelf de donor was, en dat hij dit nog veel vaker had gedaan. Inmiddels zijn er meer dan 50 kinderen van deze arts bekend. Eerder vertelde Jelmer hierover bij NOS podcast De Dag en bij Nieuwsuur.

KID verscheen in 2022 bij uitgeverij Querido. Rondom het verschijnen van het boek startte ook de podcast DNAzaten, waarin Jelmer samen met halfzus Juul in gesprek gaat met andere Wildschut-nakomelingen. KID werd genomineerd voor de Vlaamse jeugdliteratuurprijs De Kleine Cervantes 2024.

KOOP HET BOEK

VRAAG EEN BEZOEK AAN