Over Jelmer

Jelmer Soes (1986) is schrijver, docent en redacteur. Hij schrijft verhalen voor jongeren, geeft les op de Schrijfopleiding in Utrecht en doet redactie- en correctiewerk voor verschillende opdrachtgevers.

Hij debuteerde in 2012 met de jeugdroman Risk (‘origineel en aanstekelijk’ – De Volkskrant).

In 2017 verscheen zijn tweede roman, Lichaam van licht, in de Slash-serie van uitgeverij Querido (‘alarmerende must-read voor gamende jongeren’ – Trouw). 

Samen met Eurostory-collega’s Edward van de Vendel en Dave Boomkens schreef Jelmer in 2020 de nieuwe Songfestival-encyclopedie: Het Eurovisie Songfestival: alle jaren, alle liedjes, alle verhalen.

In 2022 verscheen, opnieuw bij Querido, young adult roman KID, waarin Jelmer zijn eigen geschiedenis als uitgangspunt nam: op latere leeftijd ontdekte hij dat hij donorkind is van de gynaecoloog die zijn ouders behandelde, en dat hij inmiddels meer dan 50 halfzussen en -broers heeft. Edward van de Vendel noemde KID “simpelweg het beste Nederlandse boek voor jongeren dat dit jaar verscheen,” Trouw schreef: “Razend knap dat Soes een verhaal dat door alle media-aandacht (…) al zo bekend is, toch onderhoudend en vaak spannend weet op te schrijven.

Naast schrijver is Jelmer leraar Nederlands en schrijfdocent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Regelmatig bezoekt hij middelbare scholen en mbo’s om te vertellen over zijn boeken en zijn schrijverschap, en om schrijflessen te geven.

Lees hier meer over Jelmers boeken.

Vraag hier een lesbezoek of lezing van Jelmer aan.

Neem hier contact met Jelmer op.