Lichaam van licht

Een alarmerende must-read voor gamende jongeren en hun opvoeders.” – Trouw

“Een ijzersterk verhaal. (…) de keiharde waarheid over hoe het is om een gameverslaving te hebben.” – Lemniscaatkrant

Lichaam van licht‘Dit ben ik. Een lijf van vlees en botten, een lichaam van licht. Pixel voor pixel opgebouwd en blootgegeven. Ik kan niet doen alsof ik iemand anders ben, en ook niet zomaar veranderen. Ik kan je alleen beloven dat ik dit, mijn verhaal zoals het echt was, altijd zal blijven vertellen.’

Na de middelbare school gaat Jonas in Utrecht studeren. Hij vindt een kamer, leert het studentenleven kennen en krijgt zelfs een vriendin. Maar hij gaat ook steeds meer tijd besteden aan gamen. Hij wordt alsmaar beter in het spelen van The Rift, een MOBA (Multiplayer Online Battle Arena), en voelt zich in de virtuele wereld meer thuis dan in de echte. Hij verwaarloost zijn studie, vermijdt zijn ouders en liegt tegen iedereen om hem heen om maar door te kunnen gamen. Steeds sterker krijgt Jonas het gevoel dat hij alleen in The Rift echt zichzelf kan zijn – als hij niet Jonas is, maar Sanoj.

Lichaam van licht verscheen begin 2017 in de Slash-serie van uitgeverij Querido. Slash-boeken zijn boeken geschreven op basis van het waargebeurde levensverhaal van een bijzondere jongere. De schrijver en de jongere werken samen, de een als ‘verteller’, de ander als schrijver. Beide namen staan op het omslag, met een grote Slash ertussen.

KOOP HET BOEK VRAAG EEN BEZOEK AAN

Over Lichaam van licht:

“De duistere wereld van de game beschrijft Soes knap: spannend en met precies genoeg ‘technische’ speluitleg om het realistisch te doen overkomen, zonder game-leken buiten te sluiten. (…) soepel en eigentijds van taal (…) Een alarmerende must-read voor gamende jongeren en hun opvoeders.”
Bas Maliepaard, Trouw

Een boek dat actueel is, dat je kennis laat maken met een wereld die je nog niet kende en dat je vervolgens tot nuances brengt (…) een zeer puur Slash-boek. Een aanwinst voor de reeks.
Edward van de Vendel

Soes beschrijft beeldend en overtuigend hoe Jonas in die andere wereld wordt gezogen, waar hij iemand is en op een steeds hoger level kan presteren. (…) De aantrekkingskracht van de virtuele wereld is voelbaar, net als de veilige vlucht die zo’n parallelle wereld is. De passages waarin Jonas middenin het spel zit, zijn adembenemend.
Jaap Friso, JaapLeest.nl

Soes bedient zich in Lichaam van licht van een sterke compositie: via het chronologisch vertelde verhaal volg je als lezer de ontwikkeling van Jonas’ gameverslaving, waardoor haast vanzelfsprekend begrip en empathie ontstaan. (…) De problematische omgang met het medium wordt daadwerkelijk ‘van binnenuit’ benaderd, zonder dat pedagogische intenties en een storende moraal overheersen. Dat is vaak balanceren op het slappe koord in dit soort literatuur, maar Soes heeft voldoende inzicht om een realistisch en beklijvend verhaal te componeren.
Tzum

Gameverslaving is een onderwerp dat maar zelden in boeken naar voren komt. Dit boek is dan ook (net als andere boeken uit de Slash reeks) een boek dat belangrijk is. Het opent je ogen voor een probleem waar maar weinig over gesproken wordt.
De Leesfabriek

Met direct taalgebruik, herkenbare situatieschetsen en meeslepende gamescènes overtuigt Soes de lezer van de realiteit van zijn verhaal. Op speelse wijze stelt hij grote vragen over gameverslaving, waarbij hij menig lezer van stof tot nadenken voorziet. Lichaam van licht is een waarschuwing; het laat zien hoe gemakkelijk je de controle over je leven verliest. In deze tijd, vol computergames en 24/7 bereikbaarheid, kan zo’n boek voor de jeugd niet achterwege blijven.
★★★★☆ Hebban.nl

Jelmer Soes laat licht schijnen op een onderwerp dat zich anders vooral schuilhoudt achter gesloten gordijnen. Een indrukwekkende aanvulling op de Slash-reeks!
Leesfeest

De fictieve game The Rift komt authentiek over en Jonas’ eenzaamheid, schaamte en zelfhaat worden in een toegankelijke en beeldende schrijfstijl invoelbaar gemaakt.
NBD Biblion

Een boek waarvan duidelijk wordt dat het iedereen kan gebeuren om verslaafd te raken aan iets wat ogenschijnlijk zo onschuldig is: een spelletje. Een toegankelijk boek over verslaving.
De Arnhemse Kinderboekhandel

KOOP HET BOEK

VRAAG EEN BEZOEK AAN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.